NFT NEDİR, NASIL YAPILIR?
Son dönemlerde dijital dünyanın akıl almaz gelişimi ve büyümesi, yeni ve daha kârlı gelir kapıları sunarken hayatımıza yeni terimler de katmaya başladı. Bir dönem ufak bir kesimin bildiği ve itibar ettiği kripto paralar artık yediden yetmişe herkesin dilinde. Son dönemlerde ise büyük kazançlar elde etmeye imkan tanımasıyla NFT terimi popüler olmaya başladı. Peki NFT nedir? NFT nasıl yapılır ve NFT ile nasıl para kazanılıyor?
NFT Nedir ve Kripto Paradan Farkı Nedir?
Non Fungible Token kelimelerinin baş harfleriyle ifade edilen NFT, Türkçe’de “Değiştirilemez Token” ya da “Takas Edilemez Jeton” anlamına geliyor.
Bir metanın NFT olarak işlem görebilmesi için dijital dünyada varlık gösterebilmesi, benzersiz olması ve bir kişinin mülkiyetinde olması gerekiyor. Böylece dijital varlık, birbirinin yerine geçemeyeceği yani takas edilemez jeton olarak işlem görebileceği şekilde dijital bir deftere depolanan veri birimi haline geliyor.
NFT’ler kripto paralar gibi blok zincir tabanlı bir yapıya sahip olmasına rağmen bir meta ya da ürün olarak değer görüyor.
NFT Sayılabilecek Varlıklar Nelerdir?
Koleksiyon değerine sahip olabilecek bir varlığın dijital dünyadaki yansıması olarak da adlandırılabilir.
Dijital bir varlığa dönüştürebilecek herhangi bir sanat eseri, video, tweet, internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturulan hikayeler NFT olabilir.
NFT Nasıl Yapılır?
NFT oluşturma süreci başlangıçta oldukça karmaşık ve zor görünüyor. Fakat yaygınlaşmasıyla birlikte aşağıdaki basit adımları takip ederek kendi NFT koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz.
1-) İlk Adım: NFT Oluşturacağınız Ağa Karar Vermek:
NFT’ler birçok blok zincir üreticilerinin sağladığı ağlar üzerinde oluşturulabiliyor. Bu ağlara örnek olarak Ethereum, Binance Smart Chain, Flow by Dapper Labs, Tron, Tezos, Cosmos, EOS, WAX, Palkadot verilebilir.
Seçtiğiniz herhangi bir ağ üzerinden oluşturduğunuz NFT’yi diğer ağa taşımanız mümkün değil. O yüzden başlangıçta ağa doğru karar vermek gerekiyor. İlk sıralarda gelen ve en çok kullanılan ağlar Ethereum ve Binance Smart Chain. Pazara ilk girerek lider konumda olan Ethereum’a oranla işlem ücretlerinin daha makul olması açısından yeni başlayanlar için alışma süreci olarak Binance Smart Chain tercih ediliyor.
2-) İkinci Adım: Pazaryerini Seçmek ve Hesap Cüzdanı Oluşturmak
Kripto paraların işlem gördüğü pazaryerleri gibi NFT’ler için pazaryerleri bulunmaktadır. Bunların en yaygın olanları;
Pazaryerlerinin herhangi birinde hesap oluşturabilmek için sizden hesap cüzdanınızı bağlamanız istenecektir. Rarible ve OpenSea’da aşağıdaki seçenekler görünecektir;
- MetaMask (Sadece OpenSea’da)
- Coinbase Wallet
- WalletConnect
- Fortmatic
- MyEtherWallet (Sadece Raible’da)
Hesap cüzdanları Chrome ve Safari tarayıcılarında uygulama/eklenti olarak çalışmaktadır ve hesabınızı bağladıktan sonra işlemlerinizi bu eklenti üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Kurulumları gerçekleştirdikten sonra sıra geldi NFT oluşturup yüklemeye.. Bir sonraki yazımızda detaylı olarak bahsedeceğiz ama öncesinde NFT ile kimlerin ne kadar kazanç sağladığına bir göz atalım.
NFT’den Satış Yaparak Para Kazanan Bazı İsimler
- Altyapısı 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen ilk vurgun 2021 tarihinde sanatçı Mike Winkelmann (Beeple)’ın NFT’ye dönüştürdüğü “Everydays – The First 5000 Days” adlı sanat eserini 69,3 milyon dolara satması oldu.
- Ardından Twitter kurucusu Jack Dorsey ilk tweetini 2,9 milyon dolara sattı.
- Figma CEO’su Dylan Field, 2021 yılında “CryptoPunk #7804” adlı dijital avatarı 7,5 milyon dolara ve “Ape, Fedora #6965” avatarını da 1,5 milyon dolara sattı.
- Anonim sanatçı Pak, 250 bin NFT’si 91.8 milyon dolara sattı.
- Kanadalı şarkıcı Grimes dijital koleksiyonunu toplamda yaklaşık 6 milyon dolara sattı.
- Şimdiye kadar kırılan en büyük NFT satış rekoru ise 28.983 koleksiyoncu tarafından yaklaşık 91.8 milyon dolara satın alınan “The Merge” oldu. The Merge, Nifty Gateway’de 312.686 birim halinde satıldı.
- Gazeteci Cüneyt Özdemir, “Bu tweet bir ‘SANAT ESERİ’dir!” ifadesini kullandığı gönderiyi NFT haline getirdi ve 10 bin dolara sattı.
- Saba Tümer‘in kahkahasını 90 bin TL’ye sattı.
- Kentçizer Tarık Tolunay Pandemi adlı eserini NFT olarak 36.000 dolara sattı.
- Kripto para sanatçısı olarak tanınan Murat Pak, eserleriyle 1 milyon dolar kazandı.
- Ünlü komedyen Cem Yılmaz NFT eserlerini toplamda 3 bin 500 dolara sattı.
NFT’de yüksek rakamlarla satış yapan isimler tabi ki yukarıda sıraladıklarımızla sınırlı kalmıyor. Rağbet görmeye devam ettikçe, NFT dünyasına dahil olmak isteyenlerin sayısı da çoğalıyor. Pek yakın bir zamanda sanat eserlerinizin ön sıralarda görünmesi için bir SEO çalışması gerekebilir.