ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU
Günümüz dijital dünyasında içerik üretiminin önemi her gün vurgulanıyor. Kullandığımız alışveriş sitesinden, okuduğumuz bloglara, haber sitesinden eğitim portallarına her yerde içerikleri görüyor, bu içerikleri tüketiyoruz. Peki bu kadar fazla içerik arasında bazı içerikler nasıl ön plana çıkıyor? İçeriğinizin milyonlarca içerik içinden sıyrılmasını nasıl sağlayabilirsiniz? SEO veya diğer adıyla Arama Motoru Optimizasyonu sayesinde!
Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
SEO, Search Engine Optimization’ın kısaltılmış halidir, Türkçe karşılığı olarak Arama Motoru Optimizasyonu kullanılmaktadır.
Kullanıcı deneyimine günden güne daha çok önem veren arama motorları, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için web sitelerini incelerken birçok kritere tabi tutmaktadır. Bu testler ve kriterler sayesinde arama motorları web sitenizin ve içeriğinizin kullanıcıya yaşatacağı deneyimin kalitesini, alaka düzeyini belirlemeye çalışmaktadır. İçerik kaliteniz nasıl olursa olsun dijital dünyada yer alabilirsiniz. Fakat içeriğinizin kitlelere ulaşmasını hedefliyorsanız, web sitenizde ve ürettiğiniz içerikte iyileştirmeler yapmalısınız. Tüm bu iyileştirmelere ve geliştirmelere Arama Motoru Optimizasyonu denmektedir.
SEO Neden Önemlidir?
Arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlamanın temel taşlarından biridir. Kullanıcılar olarak her gün neredeyse her konuda arama yaparız ve çıkan ilk sonuçlardan birine danışırız. Markalar da tam olarak bu sebeple SEO geliştirmeleri yapmayı hedeflerler. Arama sonuçlarında ilk sayfalarda yer almak markalara hizmetlerini daha büyük bir kitleye ulaştırmaya olanak sağlar. Bu sayede markalar daha fazla potansiyel müşteriye ve kullanıcıya ulaşabilir ve etki alanını genişletebilir. Arama sonuçlarında rakiplerinizden üst sıralarda yer almanız marka bilinirliği ve finansal anlamda markanızı hedeflere daha da yaklaştıracaktır.
Bu durumu örneklendirmek istersek:
Bir e-ticaret web sitesi sahibisiniz, sizinle aynı ürünleri satan bir başka site daha var. Ürünleriniz aynı olsa dahi kullanıcılar sattığınız ürünü arattığında sizin web sitenizi tercih etmelerini istersiniz. İşte tam olarak bu noktada SEO devreye giriyor. Doğru optimizasyonlar ile aynı ürünleri satsanız dahi web sitenizi arama sonuçlarında üst sıralara çıkararak organik trafiği ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Kısaca, SEO sayfanızı kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatacak sonuçlardan biri olarak görülmesini sağlayan optimizasyonlar bütünüdür.
SEO Neleri Kapsamaktadır?
Web sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için dikkat etmeniz gereken 2 ana başlık Site içi ve Site Dışı Optimizasyondur. Bu ana başlıkların altında birçok alt başlık ve teknik geliştirmeler yer alır.
1)Site İçi Optimizasyon
Site içi optimizasyon, web sitenizin sayfalarının en iyi deneyimi sunması için yapılan optimizasyon çalışmasıdır. Web sitenizdeki tüm sayfaların içeriklerinin hedeflenen anahtar kelimler ışığında optimize edildiğinden emin olmanız gerekir. Site İçi Optimizasyon, metinlerden, görsellere, başlıklardan linklere kadar tüm içeriğin anlaşılabilir ve kullanıcı dostu olmasını hedefleyen geliştirmeleri kapsar.
2)Site Dışı Optimizasyon
Site Dışı Optimizasyon, arama sonuçlarında web sitenizi üst sıralara çıkarmak için web sitenizin dışında alınan aksiyonları ifade etmektedir. Web siteniz dışında sitenizin bağlantılarının paylaşılması ya da farklı mecralardan sitenize ziyaretçi akışı olması sitenizin güvenilirliğini, alaka düzeyini ve kalitesini teyit etmektedir.
Arama motoru optimizasyonu yaparken bunlardan kaçının!
Arama motorlarının kullanıcı deneyimine ne kadar önem verdiğinden daha önce bahsetmiştik. Google, web sitelerin daha yüksek arama motoru sonuçları alabilmeleri adına içeriklerinin kalitesini arka plana atmadıklarından emin olmak istemektedir. Bu sebeple, Google bu durumun öneminin altını çizmek için “Web Yöneticisi Yönergesi” paylaşmıştır.
Temel ilkeler
- Sayfalarınızı arama motorları için değil, kullanıcılar için hazırlayın.
- Kullanıcılarınızı aldatmayın.
- Arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için tasarlanmış hilelerden kaçının. En önemli kurallardan biri, yaptığınız işi rekabet ettiğiniz bir web sitesine veya bir Google çalışanına açıklarken kendinizi rahat hissedip hissetmeyeceğinizdir. Yararlı başka bir test de “Bu, kullanıcılarıma yardımcı oluyor mu? Arama motorları olmasaydı bunu yapar mıydım?” sorularını sormaktır.
- Web sitenizi benzersiz, değerli veya çekici yapan şeyleri düşünün. Web sitenizin, alanınızdaki diğer sitelere göre daha fazla göze çarpmasını sağlayın.
Kaçınılması gereken teknikler:
- Otomatik olarak oluşturulan içerikler (Anlam ifade etmeyen ya da anahtar kelime ile doldurulmuş içerikler).
- Anlaşmalı veya otomatik link paylaşma süreçleri.
- Arama motoruna kullanıcıya gösterilenden farklı içerik sunmak.
- Sayfada gizli metin ve bağlantılar bulundurmak. (Metinlerin boyutunu küçültüp gözle görülmemesini sağlama veya görsel arkasına yazı saklama vb)
- Özgün içeriği kısıtlı olan ya da olmayan sayfalar yaratmak.
- Sayfa içeriği ile alakası olmayan anahtar kelime kullanımı.
SEO Uzmanı Desteği
Markanızın dijital dünyada yerini almasını ve daha çok kişiye ulaşmasını hedefliyorsanız, SEO kaçınılmazdır. Her gün gelişen kalite ölçümleme metodlarını, yeni trendleri takip etmek ve bunlara uygun stratejiler belirlemek görüldüğünden daha zor olabilmektedir. Bu doğasında hızlı ve takibi zor süreçlerde Genius Teknoloji Danışmanlık ve SEO Ajansı olarak müşterilerimize hızla gelişen kriterlere uyum sağlamaları ve kaliteli içerik üretimi sağlamak için kapsamlı bir SEO hizmeti sunuyoruz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin!
Sayfalarınızı arama motorları için değil, kullanıcılar için hazırlayın!