CloudFlare Nedir?

CloudFlare Nedir, Ne İşe Yarar?

Cloudflare; CDN – Content Delivery Network (içerik dağıtım ağı), DDoS koruması, internet güvenliği ve alan adı sunucusu hizmetleri sağlayan ABD merkezli şirkettir.

CloudFlare hem web sitesini hızlandırmak hem de güveliği arttırmak için kullanılmaktadır.

CloudFlare Nasıl Kullanılır?

CloudFlare’den hizmet almak için ilk önce https://www.cloudflare.com/ adresinden üye olmanız gerekiyor.

E-posta ve şifre belirledikten sonra hangi web sitesi için üye olmak isteniyorsanız, web sitesinin adını başında http olmadan girmeniz yeterlidir. Sonrasında ücretsiz sürümü seçerek üyeliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

CloudFlare’in ücretsiz versiyonu sayesinde aşağıdaki özelliklerden yararlanabilirsiniz;

  • Hızlı ve kullanımı kolay DNS servisi,
  • Ücretsiz SSL Sertifikası,
  • CDN – Content Delivery Network (içerik dağıtım ağı),
  • 90 Tb/sn kapasiteye kadar DDoS saldırılarının azaltılması,

Ücretsiz üyeliği seçtikten sonra CloudFlare, girdiğiniz alan adından DNS kayıtlarınızı sorgular ve listeler. DNS servis sağlayıcınızdaki DNS kayıtlarınızdan kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında CloudFlare’den hizmet almak için DNS kayıtlarınızı, CloudFlare’in verdiği DNS’lerle değiştirmeniz gerekecek. Yapılan DNS değişikliğinin gerçekleşmesi 24 veya 48 saati bulabilir.

Sonrasında sizi hızlı kurulum (quick start guide) adımına yönlendirir.

CloudFlare SSL Nedir, Ne İşe Yarar?

CloudFlare’de SSL Kurulumu

Hızlı kurulum aşamasında size ilk seçenek olarak SSL opsiyonunu sunar. Otomatik olarak SSL servisi açık gelir. “Always Use HTTPS” özelliğini açarak web sitenizdeki tüm linklerin HTTPS ile açılmasını sağlarsınız.

Hızlı kurulum rehberinin devamındaki “Optimize Performance” özelliklerini kapalı tutabilirsiniz. Bu özellikler web sitenizin ara yüzünde bozulmalara sebep olabilir. Bu nedenle kontrol ederek açmak gerekebilir.

CloudFlare SSL Nedir, Ne İşe Yarar?

SSL – Secure Sockets Layer Sertifikası web sitesinin kimliğini doğrulayan, kullanıcı tarayıcısıyla sunucu arasında şifreli bağlantı sağlayan dijital sertifikadır. Veriler şifrelendiği için veri iletişimini izlemek isteyen herhangi biri bu verilerin ne olduğunu göremez.

CloudFlare Analytics

CloudFlare; web sitenizin trafik, güvenlik, preformans özelliklerini izleyebileceğiniz analiz raporları sunmaktadır. Bu raporlar vasıtayla aşağıdaki detayları görüntüleyebilirsiniz;

  • CloudFlare tarafından ön belleğe (cache) alınanları ve ön belleğe (cache) alınmayan istekler,
  • Web sitenin ne kadarlık bant genişliği harcandığı,
  • Kaç ziyaretçi geldiği ve bu ziyaretçilerin hangi ülkeden geldiği,
  • Boot’lardan gelen istekleri,
  • Engellenen atakları ve atakların zamanlarını,
  • En çok atakta bulunan ülkeler,
  • Genel performans bilgileri.

CloudFlare DDoS Koruması

DDoS internete bağlı bir servis sağlayıcının (web sitesi, uygulama vb.) hizmetlerini geçici veya süresiz olarak aksatarak, servis sağlayıcıya asıl kullanıcılar tarafından ulaşılmasını engelleyen veya aksatan siber saldırıdır.

CloudFlare DDoS Koruması ise web sitelerini, uygulamaları ve tüm networkü güvenli hale getirirken performans kayıplarının da önüne geçer.

Cloudflare’ın 90 Tbps ağı, tarihteki en büyük DDoS saldırılarından bazıları dahil olmak üzere günde ortalama 87 milyar tehdidi engeller.

CloudFlare DDoS Korumasından yararlanmak için CloudFlare’e üye olarak DNS kayıtlarınızı CloudFlare isim sunucularına (NS) yönlendirmeniz yeterlidir.

CloudFlare CDN

CDN – Content Delivery Network (İçerik Dağıtım Ağı), internet içeriğinin kullanıcılara hızlı ve kesintisiz bir şekilde iletilmesini sağlamak amacıyla coğrafi olarak farklı veri merkezlerinde birlikte çalışan sunucu grubunu ifade eder.

Bugün web trafiğinin çoğu, Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük web siteleri dahil olmak üzere CDN’ler aracılığıyla sunulmaktadır.

CloudFlare CDN’den yararlanmak için CloudFlare’e üye olarak DNS kayıtlarınızı CloudFlare isim sunucularına (NS) yönlendirmeniz yeterlidir.