Hemen hemen neredeyse her sektör belirli dönemlerde durgunluk yaşar. Dönemsel durgunluğa bir de ülkedeki ve dünyadaki olumsuz piyasa koşulları eklendiğinde birçok işletme geri adım atmayı tercih eder. Alınan ilk aksiyon da maliyet kalemlerinden kısmak olur.
Kriz dönemini kalıcı bir hasar almadan atlatmak için maliyetlerden kısmak belki de alınacak en akıllıca kararlardan biridir. Fakat bazı maliyet kalemleri var ki, tamamen kesilmesi kısa vadeli kazanç sağlayacakken uzun vadede daha büyük kayıplara neden olabilmektedir. Bunların başında da Dijital Pazarlama faaliyetleri gelmektedir.
Dijital Pazarlama için yaptığınız harcamalar tüm ölçüm araçlarına rağmen çoğunlukla anlık satış getirmediği için sadece gider olarak görünebilir. Pekiyi gerçekten durum böyle midir?
Kendinizden pay biçin. Gelirleriniz belirsizleşmeye başladığında ilk etapta alımları durdurursunuz. Gelecekten endişe duymaya başladığınızda, mümkün olduğunca zaruri ihtiyaçlar haricinde alım yapmazsınız. Fakat, bakmayı bırakır mısınız? Almayı düşündüğünüz ürünlere göz atmaktan, düşen fiyatlarını gözlemlemekten vazgeçer misiniz? Ya da almayı istediğiniz bir ürün internette karşınıza çıktığında kayıtsız kalır mısınız? Örneğin özellikle bayanlar alışveriş yapmasalar da mağaza gezmekten vazgeçmezler. İndirim dönemlerini takip ederler, beğendikleri ürünleri belirlerler.
İşletmelerin satın alma bölümleri, durgunluk dönemlerinde daha sıkı araştırma yaparlar. En düşük maliyetle en kazançlı çıkacakları modeller geliştirirler. Firma araştırmalarına belki de daha yoğun bir şekilde devam ederler.
Böyle bir dönemde ortalıkta olmamak ve geri çekilmek unutulmanıza ve kriz dönemi bittiğinde hatırlanacak en son yer olmanıza neden olabilir!
“Kriz döneminde dijital pazarlama faaliyetlerine devam etmek, size anlık kazanç getirmese bile unutulmamanızı sağlar.”
Dahası her koşulda işlerinizin iyi gittiği ve uzun vadede ayakta kalabilecek bir firma olduğunuz izlenimini uyandırır. Kriz dönemi bittiğinde alım kararı verilirken hatırlanacak ilk firmalar arasında yer almanızı kolaylaştırır.
Hatta birçok pazarlama gurusu kriz dönemlerinde reklam harcamalarını arttırmayı önerir. Biz bu kadar cüretkâr değiliz. Risklerin farkında ve bu risklerle yaşayan bir firma olarak sizlere önerimiz; kriz dönemlerinde dijital pazarlama çalışmalarına düşük düzeyde de olsa devam etmenizdir. Sosyal medya hesaplarında içerik yayınlamaktan asla vazgeçmemenizi öneriyoruz. Reklam bütçelerinde kısıtlamalar olsa bile tamamıyla reklamları sonlandırmak faydadan çok zarar getirecektir.
En sağlıklı yaklaşım kriz dönemine uygun bir dijital pazarlama stratejisi geliştirip uygulamaktır. Genius Dijital Pazarlama olarak kriz dönemlerinde uygulamaya alabileceğiniz en etkili stratejiyi geliştirmek ve uygulamak üzere hizmetinizdeyiz.